Košický hrad okupujú počas víkendu stredovekí bojovníci

25.08.2013 Košice

Košice 25. augusta (TASR) - Stredovekými turnajmi za účasti skupín historického šermu ožil počas tohto víkendu Košický hrad. Jeho návštevníci sa môžu aj počas dnešnej nedele zoznámiť so životom dávnych bojovníkov, vidieť na vlastné oči vojenské tábory so stredovekou kuchyňou, spoznať prácu sokoliarov a vyskúšať si streľbu z dobového luku.

Medzinárodný turnaj stredovekých bojovníkov - buhurt - zorganizovalo v sobotu (24.8.) na Košickom hrade občianske združenie (OZ) Castellum Cassovia. Zúčastnili sa na ňom členovia skupiny historického šermu Sigurd z Českej republiky i viacero jednotlivcov zo Slovenska.

"V prípade turnaja išlo o duely, keď sa bojovníkom rátali do celkového skóre zásahy. Jeden zásah protivníka znamenal jeden bod," uviedol pre TASR predseda OZ Castellum Cassovia a kastelán Košického hradu Ľuboš Porada. Dodal, že takýto stredoveký turnaj Košice ani zvyšok Slovenska už stáročia nezažili.

Atmosféru stredoveku môžu návštevníci Košického hradu nasávať aj počas dnešného dňa. Popoludní sú na programe ukážky vikinských hier a lukostreľba.

"Máme tu naďalej stany, rozložené tábory, napríklad gotický z 13. storočia, za nim sa nachádza tábor Vikingov. Dá sa tu zároveň pozorovať život vojenských jednotiek a príprava jedál v dobovej kuchyni pre stredovekých bojovníkov," priblížil Porada.
 
 
 

Vyberte región